Blomster kan noget

Blomster kan noget

Af Elsebeth Norlén

Hver uge bringes en ugens buket til opholdsstuen på Hospice Søholm, Aarhus. Det varierer alt efter årstiden, hvad indholdet er. Det skal gerne være en buket, der giver mulighed for at undre sig, glæde sig over former og farver. En buket der kan give en god stund ved blot at se på den.

Krukkerne er en anden oplevelse. På hver terrasse uden for patientstuerne er der en smuk krukke. Men den er kun smuk, hvis blomsterne i den ser godt ud. Derfor er det en opgave for “ krukkerne”, som vi også kaldes, at plante til og ikke mindst soignere blomsterkrukkerne, så de er præsentable. Vi går krukkerne igennem med jævne mellemrum, og vi møder på den måde nogle af patienterne.

Patienterne følger med i, hvordan krukkerne ser ud, og om det er blomster, de kan lide. Mange har selv en have eller terrasse og kan derfor snakke med om, hvad de har af erfaringer. Det er en god måde at etablere en snak om andet end sygdom.

Endelig har vi fundet en måde at glæde den enkelte patient på. Vi kreerer små blomsterdekorationer til den enkelte stue. Det sker ca. en gang om måneden. Det er ikke store kreationer, men små lette potter med forskellige blomster. Selvfølgelig efter årstiden og gerne med blomster fra haven. Det er vigtigt, at der ikke er en påtrængende duft, fordi vi hver især har det forskelligt med dufte. Dufte kan være både for stærke og for anmassende, så det prøver vi at undgå. Men ellers får vi megen god tilbagemelding på vores blomster. Det er fantastisk at opleve glæden hos patienterne, når vi afleverer blomsterne. Efterfølgende får vi også gennem personalet dejlige hilsener. Så blomster kan “ noget” og glæder mange. Sådanne hilsener er hele arbejdet værd.

Hvordan gik det til at “ Blomsterpigerne “ opstod?
Vi er tre medlemmer af Støtteforeningens bestyrelse og arbejder for, at der skabes gode oplevelser for patienterne på Hospice Søholm, Aarhus – og det kan blomster. De kan være “ stille” i blide farver, men også mere “ larmende” med stærke farver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *